Kasta inte bort din röst på ett riksdagsparti!

Mikael Waldenmark

Se till att du röstar med mod och inte av rädsla!

 

”Det krävs ett mirakel för att Fi ska komma in i riksdagen. Varför ska jag kasta bort min röst på det?” sa någon till mig.

Till att börja med vill jag påpeka att jag tycker att du alltid ska rösta på det parti som står dig närmast. Oavsett hur litet partiet är. Jag anser helt enkelt att det är en absurd tanke att inte rösta på det en tror på i en demokrati. Ja, jag anser tom att 4-procentspärren är en perversion i en demokrati, men det är ett helt annat inlägg.

Hur stort mirakel tror vi är möjligt?

Som det ser ut nu har de rödgröna drygt 40% stöd i opinionen, alliansen knappt 40% och SD+M också knappt 40%. För alla dessa regeringsalternativ krävs det mirakel för att de ska få egen majoritet. Ingen av dessa kommer att vinna över 10% av väljarna på två veckor. Och SD kommer inte få vara med i regeringen för 60% av riksdagen kommer vägra att släppa fram dem. Min röst i riksdagen kommer leda till en mer eller mindre svag minoritetsregering. Den skulle innebära en röst på status quo.

En röst på nuvarande riksdag skulle inte leda någonstans för mig. Istället skulle jag gråta blod om Feministiskt initiativ faller på målsnöret och jag inte gjort mitt bästa för att hjälpa Fi att komma in.

Och vilken av dessa regeringar kan jag rösta på egentligen? Kan jag rösta på partier som tävlar i att göra det så svårt som möjligt att fly till Sverige och återförenas med sin familj? Kan jag rösta på partier som tävlar i vem som kan göra det svårast att överleva som arbetslös, sjukskriven eller pensionär? Kan jag rösta på en riksdag där samtliga partier tycker att det är högre prioriterat att försvaret är ett bottenlöst hål i budgeten än att minska barngrupper, höja pensionerna och skapa förutsättningar att leva på landsbygden? En röst på nuvarande riksdag skulle inte leda någonstans för mig. Istället skulle jag gråta blod om Feministiskt initiativ faller på målsnöret och jag inte gjort mitt bästa för att hjälpa Fi att komma in.

Men vad händer med din röst om Fi inte kommer in?

För det är väl det alla oroar sig för när de inte vågar rösta på oss? Det som händer är att du får en mer eller mindre svag minoritetsregering där det skulle krävas ett mirakel för att SD skulle få inflytande. Dvs samma som att lägga rösten på ett riksdagsparti från början. Visserligen kommer din röst att smetas ut över partierna som kom in riksdagen och främst gynna de stora partierna, men det kommer också gynna Fi även om vi inte kommer in i riksdagen. Får vi 2,5% så får vi partistöd och för ett litet parti är det som natt och dag. Det möjliggör för oss att fortsätta bedriva opinion för mänskliga rättigheter och en feministisk politik utanför riksdagen. Det gör direkt skillnad. Och om vi kommer över 4% blir det en riktig game changer! Då tillfaller minst 14 mandat Fi och det öppnas upp för andra blocköverskridande samarbeten. Vi säkerställer att minst ett parti i riksdagen prioriterar mänskliga rättigheter, antirasism och jämställdhet varje dag. Vi får äntligen ett parti i riksdagen som inte tror att ett väpnat försvar som kostar 40-50 miljarder om året skapar hållbar fred. Pratar vi mirakel så är det betydligt närmre att Fi kommer in i riksdagen än att någon regering får egen majoritet eller att SD får inflytande för den delen.

Se till att du röstar med mod och inte av rädsla!

Det krävs mod att stå upp för sina åsikter. Är en röst på ett riksdagsparti en taktisk röst? Borde det inte kallas att fegrösta? Ska du verkligen fegrösta nu? Nu när samhället behöver mod och civilkurage mer än någonsin! Se till att du röstar med mod och inte av rädsla!

Mikael Waldenmark, Feministiskt initiativ Enköping